Η κυρία από την απέναντι πολυκατοικία

• Η κυρία από την απέναντι πολυκατοικία

Posted by nayrichar nayrichar on June 3, 2026 at 10:39 PM

Δεν την ήξερα καλά. Την είχα δει μερικές φορές στο ασανσέρ, μια ηλικιωμένη κυρία με γκρίζα μαλλιά και πάντα μια κόκκινη τσάντα στον ώμο. Κάθε πρωί, την ίδια ώρα, πήγαινε στην πλατεία να ταΐσει τα περιστέρια. Τη λέγανε Κυριακή. Το έμαθα από τη θυρωρό. Μια μέρα, η Κυριακή χτύπησε την πόρτα μου. Είχε χάσει το κλειδί της και δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι της. Τη βοήθησα να βρει τον θυρωρό, της έφτιαξα ένα τσάι και περιμέναμε μαζί. Μου είπε για τον γιο της που έμενε στη Γερμανία, για τον άντρα της που είχε πεθάνει πριν δέκα χρόνια, και για μια οφειλή που είχε σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. 350 ευρώ. «Αν δεν το πληρώσω, θα μου κόψουν το ρεύμα», είπε με ένα βλέμμα που ράγιζε καρδιές.

Την επόμενη μέρα, δεν μπορούσα να τη βγάλω από το μυαλό μου. Η δική μου οικονομική κατάσταση δεν ήταν τρομερή, αλλά δεν είχα 350 ευρώ να της δώσω. Όμως κάτι μέσα μου ήθελε να τη βοηθήσω. Τότε θυμήθηκα ότι είχα έναν λογαριασμό στο Vavada Καζίνο Ελλάδα. Τον είχα ανοίξει πριν δύο χρόνια, είχα παίξει λίγο, και είχα αφήσει 18 ευρώ μέσα. Όχι για κάποιο λόγο, απλά τα είχα ξεχάσει. Σκέφτηκα: «Αυτά δεν τα χρειάζομαι. Ας δω αν μπορώ να κάνω κάτι».

Μπήκα το βράδυ. Δεν είχα σκοπό να παίξω σοβαρά. Αλλά είπα, ας δοκιμάσω μία ρουλέτα. Έβαλα τα 18 ευρώ. Ποντάρισα 2 ευρώ στο 7 – η Κυριακή ήταν έβδομη στο ασανσέρ. Βγήκε 7. 70 ευρώ. Δεν το πίστευα. Ποντάρισα ξανά 5 ευρώ στο 7. Βγήκε ξανά 7. 180 ευρώ. Τώρα είχα 250. Το χέρι μου τρεμόπαιζε. Έβαλα 10 ευρώ στο 7. Βγήκε 17. Έχασα. Δεν πειράζει. Είχα ακόμα 240. Έβαλα 20 ευρώ στο 7. Βγήκε 7. 720 ευρώ. Σύνολο 960.

Κάθισα και κοίταξα την οθόνη. Τα 18 ευρώ είχαν γίνει 960. Μέσα σε δέκα λεπτά. Δεν το πίστευα. Η πρώτη μου σκέψη δεν ήταν ούτε η χαρά ούτε ο φόβος. Ήταν η Κυριακή. Πάτησα απόσυρση. Τράβηξα 950 ευρώ, άφησα 10 μέσα. Το επόμενο πρωί, χτύπησα την πόρτα της. Της έδωσα έναν φάκελο. Μέσα είχε 350 ευρώ. «Για τον λογαριασμό», είπα. Εκείνη με κοίταξε με δάκρυα. «Δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε. «Το δέχεσαι», απάντησα. «Δεν είναι δικά μου. Είναι μια ευκαιρία που ήρθε».

Πλήρωσε τον λογαριασμό. Δεν έχασε το ρεύμα. Εγώ κράτησα τα υπόλοιπα 600. Δεν τα χρησιμοποίησα για μένα. Τα έβαλα σε έναν άλλο φάκελο. Τον ονόμασα «ταμείο γειτονιάς». Μήνες μετά, μια άλλη γειτόνισσα είχε ανάγκη για φάρμακα. Της έδωσα 100. Ένας νεαρός από κάτω ήθελε να πάει σε μια συνέντευξη για δουλειά αλλά δεν είχε λεφτά για το εισιτήριο. Του έδωσα 50. Το ταμείο άδειασε, αλλά είχε ήδη κάνει τον κύκλο του.

Και η Κυριακή; Την επόμενη φορά που τη συνάντησα, μου έφερε μια πίτα που είχε ψήσει. «Δεν έχω λεφτά να σε ευχαριστήσω, αλλά έχω τα χέρια μου», είπε. Κρατούσα την πίτα και σκεφτόμουν ότι εκείνο το βράδυ, η ρουλέτα δεν είχε κερδίσει μόνο εμένα. Είχε κερδίσει μια ολόκληρη πολυκατοικία. Δεν πιστεύω σε θαύματα. Αλλά εκείνη τη νύχτα, η πιθανότητα να βγει το 7 τρεις φορές μέσα σε δέκα λεπτά είναι τόσο μικρή που μοιάζει σχεδόν με θαύμα. Δεν το εξηγώ. Απλά το αποδέχτηκα.

Από τότε, κάθε φορά που μπαίνω στο Vavada Καζίνο Ελλάδα – μια φορά τον μήνα, 20 ευρώ το πολύ – το κάνω με μια σκέψη. Δεν παίζω για μένα. Παίζω για κάποιον που δεν μπορεί. Αν κερδίσω, ένα μέρος πάει στο ταμείο. Αν όχι, τα 20 ήταν για τη διασκέδαση. Μέχρι σήμερα, έχω βοηθήσει πέντε ανθρώπους. Ούτε πολλούς, ούτε λίγους. Αλλά ήταν αρκετοί για να νιώσω ότι η τύχη μου δεν πήγε χαμένη.

Η Κυριακή πέθανε πέρσι. Ήσυχα, στον ύπνο της. Στην κηδεία της, ήταν λίγοι άνθρωποι. Εγώ ήμουν εκεί. Κράτησα ένα λουλούδι και θυμήθηκα εκείνη τη νύχτα. Την οθόνη, το 7, τα 960 ευρώ. Δεν το είπα σε κανέναν. Δεν χρειαζόταν. Αυτό που είχε σημασία ήταν ότι μια ηλικιωμένη κυρία δεν έμεινε στο σκοτάδι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και αυτό το οφείλω σε μία τυχαία ιδέα, μια παλιά εφαρμογή, και έναν αριθμό που αποφάσισε να με θυμηθεί.

Τώρα, κάθε φορά που βλέπω το νούμερο 7 σε μια πινακίδα ή σε μια ημερομηνία, χαμογελάω. Δεν πιστεύω ότι μου στέλνει μήνυμα. Απλά θυμάμαι ότι η τύχη, όταν έρθει, μπορεί να κάνει καλό. Αν εσύ αποφασίσεις να τη μοιραστείς. Εγώ το έκανα. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Γιατί το μεγαλύτερο κέρδος δεν είναι αυτό που μπαίνει στην τσέπη σου. Είναι αυτό που βγαίνει από την καρδιά σου, προς κάποιον που το έχει ανάγκη. Η Κυριακή μου το έμαθε αυτό. Με μία πίτα, με μία τσάντα, με ένα βλέμμα. Και εγώ της χρωστάω μια ιστορία. Την ιστορία που μόλις διάβασες.

nayrichar nayrichar replied 6 days, 18 hours ago 1 Member · 0 Replies
  • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.