Day 8 Entrep Community
Hello, welcome!
GUIDELINES
Be helpful and relevant
This community is intended to provide helpful,... View more
Pieniądze, które przyszły w samą porę
-
Pieniądze, które przyszły w samą porę
Pracuję w markecie budowlanym. Niech nikt nie mówi, że to łatwa robota. Dźwiganie worków z cementem, układanie palet z płytami gipsowymi, tłumaczenie klientom, że “tego nie mamy, proszę spojrzeć na półkę”. Do tego zmiany, które wykańczają, i szef, który patrzy na ciebie jak na robota. Nie narzekam, ale po ośmiu godzinach stania na betonowej podłodze nogi bolą tak, że wieczorem chodzę jak kaczka.
Ta historia zdarzyła się w marcu. Pamiętam, bo akurat dostałem wypłatę, a ta po odjęciu wszystkich rachunków była niższa niż zwykle. ZUS podniósł składki, szef odmówił podwyżki, a w sklepie podrożało mleko. Normalnie bym przełknął, ale w tym miesiącu wypadły też urodziny córki. Obiecałem jej nowy rower. I nie miałem jak tego roweru kupić. Siedziałem wieczorem w kuchni, patrzyłem na pusty portfel i czułem, że zaraz się rozpłaczę. Nie ze smutku – ze złości. Że człowiek haruje, a i tak nie starcza.
Żona poszła spać wcześniej. Ja zostałem sam. Włączyłem telewizor, ale nic nie leciało. Przewijałem kanały, myślałem o tym rowerze, o tych rachunkach, o tej całej niemocy. I wtedy, nie wiem czemu, sięgnąłem po telefon. Może dlatego, że nie chciałem myśleć. Może dlatego, że potrzebowałem choć chwili, w której nie będę liczył każdego grosza. Przeglądałem grupy na Facebooku, potem jakieś strony.
I nagle trafiłem na ogłoszenie. Ktoś pisał o platformie, na której wypłaty są szybkie. Że nie trzeba czekać tygodniami, tylko przelew idzie w godzinę. Ktoś inny potwierdził. Znalazłem nazwę – vavada wyplaty. Wiedziałem, co to za strona, bo kiedyś kolega z pracy wspominał. Ale wtedy machnąłem ręką. Teraz, z pustym portfelem i obietnicą roweru, pomyślałem: dobra, sprawdzę.
Zarejestrowałem się. Nie wpłacałem własnej kasy – chciałem najpierw zobaczyć, co oferują. Bonus powitalny był całkiem konkretny. Dostałem darmowe spiny bez depozytu. Pomyślałem: w najgorszym przypadku stracę godzinę. W najlepszym… no cóż, w najlepszym miałbym chociaż na ten rower.
Wybrałem prosty slot. Taki, gdzie nie trzeba myśleć. Kręcę. Po kilku minutach – nic. Po dziesięciu – mała wygrana, jakieś 20 zł. Niewiele, ale coś. Już chciałem kończyć, ale coś mnie tknęło. Przełączyłem na inny automat. Bardziej kolorowy, z jakimiś skarbami i dżunglą. I nagle – ekran zamarł na ułamek sekundy. Potem rozbłysły wszystkie diody. A na środku pojawił się komunikat: 1 750 zł. Siedziałem w kuchni, w ciszy, i patrzyłem. Przez chwilę myślałem, że to sen.
Kliknąłem wypłatę. System poprosił o weryfikację – wysłałem zdjęcie dowodu. I wtedy zaczęło się sprawdzanie hasła, które mnie interesowało: vavada wyplaty – czy to prawda, że są szybkie. I były. Po dwudziestu minutach dostałem SMS z banku. Pieniądze na koncie. Dosłownie w czasie, w którym zwykle oglądam jeden odcinek serialu.
Nie spałem do drugiej. Nie z emocji – raczej z niedowierzania. Przez cały następny dzień w pracy chodziłem jakbym dostał skrzydeł. Dźwigałem te worki, układałem palety, a w głowie cały czas ta kwota. Po powrocie do domu wszedłem na stronę vavada wyplaty jeszcze raz. Nie żeby grać – żeby sprawdzić, czy wszystko jest na swoim miejscu. Było. Wypłaciłem kolejną część, żeby przetestować, czy drugi przelew też idzie szybko. Poszedł.
Za wygraną kupiłem córce rower. Nie jakiś najdroższy, ale taki, o jakim marzyła – różowy, z koszykiem i dzwonkiem. Przywiozłem go do domu, schowałem w piwnicy. Do urodzin zostało jeszcze pięć dni. Przez ten czas uśmiechałem się jak głupi, a żona pytała, czy w końcu dostałem podwyżkę. Mówiłem: “Coś w tym stylu”. W dniu urodzin, kiedy zobaczyła ten rower, krzyczała tak, że sąsiedzi pukali w ścianę.
Czy ta wygrana zmieniła moje życie? Nie. Dalej dźwigam worki, dalej wstaję o piątej, dalej martwię się o rachunki. Ale zmieniła ten jeden tydzień. I przypomniała mi, że czasem, gdy jesteś na dnie, los potrafi rzucić ci koło ratunkowe. Nawet z miejsca, którego byś się nie spodziewał.
Od tamtej pory gram sporadycznie. Raz na miesiąc, czasem rzadziej. Zawsze z limitem, zawsze z głową. I za każdym razem sprawdzam, czy system działa. Bo wiem, że najważniejsze jest to, żeby w razie wygranej kasa przyszła szybko. I u mnie przyszła. W samą porę. Na rower. Na uśmiech córki. I na to, żeby wierzyć, że nawet w marcu, po ciężkim dniu w markecie, może trafić się coś dobrego.
Dziś, jak ktoś w pracy pyta, skąd mam ten rower i skąd te nowe buty, uśmiecham się. Mówię: “Szczęście w nieszczęściu”. I nie dodaję nic więcej. Bo nie każdy musi wiedzieć, że vavada wyplaty to nie tylko hasło, ale dla mnie konkretna data, konkretna kwota i konkretny różowy rower, który stoi teraz w przedpokoju. I dzwoni za każdym razem, gdy córka z niego schodzi. To najlepszy dźwięk na świecie. Nawet lepszy niż ten z automatu.
Sorry, there were no replies found.
Log in to reply.