Day 8 Entrep Community
Hello, welcome!
GUIDELINES
Be helpful and relevant
This community is intended to provide helpful,... View more
Zapomniane hasło, który okazało się prezentem
-
Zapomniane hasło, który okazało się prezentem
Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak się wkurzyłem.
Sobota, godzina dziewiąta rano. Miałem jechać z żoną na zakupy do Ikei, bo w końcu potrzebowaliśmy nowej półki do przedpokoju. Wiecie, ta stara zaczęła się wyginać pod ciężarem butów zimowych. Plan był prosty: wstać, szybka kawa, loguję się do banku, sprawdzam stan konta i w drogę.
Tylko że system bankowy postanowił zrobić aktualizację w sobotni poranek.
Nie mogłem się zalogować. Ani przez aplikację, ani przez przeglądarkę. Hasło, które pamiętałem od pięciu lat, nagle okazało się niepoprawne. Blokada na godzinę. A ja potrzebowałem wiedzieć, ile mam kasy na tę cholerną półkę. Żona już czekała w kurtce. Powiedziała: „Zaraz wracam, idę po bułki” i zostawiła mnie samego z nerwami.
Siedziałem przy komputerze i w ramach odreagowania zacząłem przeglądać stare zakładki. Jedna z nich prowadziła do strony, na której zarejestrowałem się jakoś pół roku temu. Pamiętałem, że wtedy też miałem problem z logowaniem – ale to była inna historia. Kliknąłem. Strona załadowała się, a ja stanąłem przed znajomym ekranem. Pole login, pole hasło. Pomyślałem – dobra, spróbuję.
Oczywiście, hasło nie działało.
Kliknąłem „nie pamiętam hasła”. System poprosił o maila. Wpisałem. Po chwile na skrzynkę przyszła wiadomość z linkiem do resetowania. Przekierowało mnie do panelu, gdzie ustawiłem nowe hasło. Proste. Po raz pierwszy w życiu procedura odzyskiwania hasła działała bez żadnego problemu. Zalogowałem się, odetchnąłem i nagle zobaczyłem coś, co całkowicie zmieniło moje plany na tę sobotę.
Na koncie miałem bonus. Nie jakiś symboliczny. Spory pakiet darmowych spinów, który czekał na aktywację od czasu, gdy się zarejestrowałem. Okazało się, że vavada pl logowanie po takiej przerwie automatycznie aktywowało ofertę powitalną, której wcześniej nie odebrałem. Nie musiałem wpłacać ani złotówki. Darmowe spiny. Bez haczyka. Po prostu czekały.
Żona wróciła z bułkami. Powiedziałem jej, żeby dała mi dziesięć minut, bo muszę coś załatwić.
Uruchomiłem wskazaną grę. Był to prosty automat z motywem wiśni i siódemek. Nic skomplikowanego. Postawiłem pierwsze spiny. Przyznam, że nie spodziewałem się niczego. Darmowe spiny często kończą się groszami. Ale tym razem było inaczej. Przy spinie numer siedem ekran zamigotał. Trzy siódemki. Mnożnik. W jednej chwili na koncie pojawiło się czterdzieści złotych.
Potem kolejne spiny. Bonus. Znowu wygrana. Po piętnastu minutach miałem sto dziesięć złotych. Z darmowych spinów. Z bonusu, który czekał na mnie od pół roku, a ja nawet o nim nie wiedziałem.
Zamknąłem grę. Żona już pukała do drzwi. Schowałem telefon do kieszeni, wsiadłem do auta i pojechaliśmy do Ikei. Przez całą drogę myślałem o tym, co się wydarzyło. Nie powiedziałem jej ani słowa. Nie dlatego, że to było tajne. Po prostu potrzebowałem to przetrawić sam.
W Ikei kupiliśmy półkę. Zwykłą, białą, za sto dwadzieścia złotych.
Zapłaciłem za nią z konta. A potem, wieczorem, gdy żona poszła spać, usiadłem znowu przed komputerem. Zalogowałem się – tym razem bez problemu, nowe hasło działało idealnie. Sprawdziłem warunki bonusu. Okazało się, że żeby wypłacić wygraną, trzeba ją było postawić kilkanaście razy. Zabrało mi to trzy dni. Grałem spokojnie, małymi stawkami, po godzinie dziennie. Nie spieszyło mi się. W środę wieczorem spełniłem ostatni warunek. Na koncie zostało mi do wypłaty siedemdziesiąt złotych.
Przelałem je na konto bankowe. Pieniądze dotarły następnego dnia.
Opowiedziałem tę historię koledze w pracy, Tomkowi. Ten zaśmiał się i powiedział: „No widzisz, a nie chciałeś wcześniej założyć konta”. Ale ja myślę sobie – nie chodzi o to, żeby zakładać konta. Chodzi o to, żeby czasem wrócić do czegoś, co wydawało się zapomniane. Żeby dać sobie szansę na drugie podejście. Bo nigdy nie wiesz, co czeka na ciebie po drugiej stronie ekranu logowania.
Od tamtej soboty vavada pl logowanie działa u mnie bez zarzutu. Wchodzę raz na jakiś czas, sprawdzam, czy są nowe promocje. Nie szaleję, nie wpłacam grubych kwot. Zawsze z głową, zawsze z limitem. Ale gdybym tamtego ranka nie wkurzył się na bank, gdybym nie kliknął w starą zakładkę, gdybym nie zresetował hasła… półka stałaby w przedpokoju, ale nie miałbym tej historii. I tych siedemdziesięciu złotych, które i tak wydałem na głupoty. Ale przede wszystkim – nie miałbym tej lekcji, że czasem nawet frustracja może zaprowadzić cię do czegoś dobrego.
I wiecie co? Ta nowa półka wciąż stoi. Ale historia, która za nią stoi – ta jest na zawsze.
Sorry, there were no replies found.
Log in to reply.